Itt az újabb bizonyíték: az alkohol súlyos hatással van az agy működésére

Itt az újabb bizonyíték: az alkohol súlyos hatással van az agy működésére

Ausztrál kutatók nemrégiben egy izgalmas tanulmányt publikáltak, amely az alkohol agyra gyakorolt hatását vizsgálta olyan alanyok esetében, akik a legalább havi rendszerességgel fogyasztanak alkoholos italt. A kutatás mérései szerint ivás után 20 perccel rendkívüli mértékben csökkent a vizsgált alanyok agyszövetének elektromos vezetőképessége - írta a Medical Xpress.

Egy tanulmány szerint akár májkárosodást is okozhatnak az alábbi étrend-kiegészítők

Egy tanulmány szerint akár májkárosodást is okozhatnak az alábbi étrend-kiegészítők

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a természetes étrend-kiegészítők, amelyek használatával a fogyasztók általános egészségi állapotukat szeretnék javítani. Azonban egy friss kutatás rávilágított arra, hogy ezek a népszerű növényi szerek, mint például a kurkuma, a zöld tea és az ashwagandha akár a máj károsodásához is hozzájárulhatnak  - számolt be a New Atlas.

Rettenetes dolgokat állítanak az ultrafeldolgozott élelmiszerekről - Minden nap fogyasztjuk őket, mi az igazság?

Rettenetes dolgokat állítanak az ultrafeldolgozott élelmiszerekről - Minden nap fogyasztjuk őket, mi az igazság?

Az elmúlt időszakban az egészséges életmód témakörében gyakran tárgyalt témának számítanak az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek). Rengeteg kutatás készült már a hatásaikról, és még ennél is több újságcikket írtak arról, hogy milyen veszélyeket rejtenek és miért kell elkerülni ezeket a mindannyiunk háztartásában fellelhető ételeket. A kérdés azonban közel sem ilyen egyszerű. A kutatók szerint rendkívül összetett feladat pontosan meghatározni az élelmiszerek élettani hatásait, és a probléma sokkal árnyaltabb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

A hatósági szabályozás eltűnik, az akciók maradnak

A hatósági szabályozás eltűnik, az akciók maradnak

Tavaly nyáron, a rögzített árak eltörlésével párhuzamosan bevezették a hatóságilag elrendelt árakat, azonban a kormány az infláció mérséklődésére hivatkozva július elején visszavonta az intézkedést. A Lidl Magyarország adatai alapján viszont még mindig intenzíven keresik a vásárlók a kedvezményes termékeket, ezért az áruházlánc továbbra is fenntartja az akciókat.

Holtan találták a BBC népszerű műsorvezetőjét

Holtan találták a BBC népszerű műsorvezetőjét

Michael Mosley brit televíziós műsorvezető holttestét megtalálták a görögországi Szími szigetén. A BBC-n szereplő, 67 éves dokumentumfilmest és írót utoljára szerda reggel látták, amikor sétálni indult a perzselő hőségben.

Csodaszerekben hisznek a kétségbeesett emberek, de súlyos mellékhatásai lehetnek fogyasztószereknek

Csodaszerekben hisznek a kétségbeesett emberek, de súlyos mellékhatásai lehetnek fogyasztószereknek

A Viagra óta nem volt akkora felhajtás gyógyszer körül, mint ami a legújabb fogyasztószerek, az Ozempic, a Wegovy vagy a Mounjaro esetében tapasztalható. A két sztori abban is hasonlít, hogy ezeket is teljesen más célra fejlesztették, mint amivel végül berobbantak, és abban is, hogy a kereslet a nem titkolt mellékhatások ellenére is óriási irántuk.

A lesújtó igazság: nemcsak a csipsz, a csipszadó sem tesz egészségesebbé

A lesújtó igazság: nemcsak a csipsz, a csipszadó sem tesz egészségesebbé

Csak a népegészségügyi termékadó-bevételek nőttek, a lakosság egészségi állapota nem javult az elmúlt tíz évben, pedig nem csak forrásteremtési oldalon fűzött nagy reményeket a kormány a 2011-ben bevezetett csipszadóhoz. Július 1-jétől ugyanakkor még több termék kerül a neta hatálya alá, az eddigiek után fizetendő adó mértéke pedig emelkedik. A neta-bevételekből elvileg népegészségügyi célokat is finanszíroznának, ám hogy ez így van-e, azt lehetetlenség kideríteni.

A számítógépek menthetik meg az emberiséget a betegségektől? Mutatjuk a legújabb eredményeket!

A számítógépek menthetik meg az emberiséget a betegségektől? Mutatjuk a legújabb eredményeket!

Az egészségügy már régóta kiemelt terepe a mesterséges intelligenciának, a rohamos ütemben fejlődő technológia úgy tűnik be is váltja a hozzá fűzött reményeket. Nincs olyan területe az egészségügynek, amit az AI ne lenne képes alapjaiban megváltoztatni. A következőkben végigvesszük, hogy hogyan járulhat hozzá napjaink legdinamikusabban fejlődő technológiája emberi életek millióinak megmentéséhez.

Világhírű magyar professzor: gyakorlatilag halálra eszik magukat a magyarok

Világhírű magyar professzor: gyakorlatilag halálra eszik magukat a magyarok

Barabási Albert-László neves hálózatkutató úgy véli, hogy a vakcinának köszönhetően minden eszköz megvan arra, hogy a pandémia ellen harcoljunk. Mégis szemben állunk egy új hullámmal, a vakcinát elutasítók hullámával. A fizikus arról is beszélt, hogy személy szerint tovább fenntartotta volna a védettségi igazolványt, de szót ejtett az egészséges étellel kapcsolatos kutatásukról is.

A világhírű magyar professzor elmondta, melyik az egészséges étrend

A világhírű magyar professzor elmondta, melyik az egészséges étrend

A mediterrán étrend bizonyítottan egészséges, a kérdés csak az, hogy miért nem ezt eszi mindenki és hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy ilyen típusú ételeket fogyasszanak - fejtette ki a Könyves Magazin videójában Barabási-Albert László hálózatkutató, aki újabban már az élelmiszerek összetevőit kutatja laborjában munkatársaival. Szerinte fontos gyakorlati kérdés, hogy hogyan tudjuk leváltani az ultraprocesszált élelmiszereket, amelyek kémiailag nagyon eltolódtak az egészséges élelmiszerektől. Erre korábban már javaslatokat is megfogalmazott a professzor.

Drasztikus változás: kevesebb alkoholt isznak az oroszok

Drasztikus változás: kevesebb alkoholt isznak az oroszok

Az oroszok kapcsán sokaknak az jut eszébe, hogy a sok alkoholt fogyasztó nemzetek egyike, de úgy tűnik, lassan el kell felejteni ezt a sztereotípiát: a kormányzati statisztikák szerint 2008 és 2018 között felére csökkent az alkoholfogyasztás az országban.

Fogalmunk sincs, mit eszünk – Ennek vetne véget a világhírű magyar tudós

Fogalmunk sincs, mit eszünk – Ennek vetne véget a világhírű magyar tudós

Az vagy, amit megeszel - tartja a híres mondás. De tudjuk-e valójában, hogy mit eszünk és hogy ezeknek az élelmiszereknek a kémiai összetevői milyen hatással vannak egészségünkre és betegségeinkre. Ennek megválaszolására vállalkozott kutatótársaival Barabási Albert-László hálózatkutató, és a témáról szóló első anyaguk a napokban jelent meg a Nature-ben. Rámutatnak: közel 27 ezer különböző molekula létezik az ételeinkben, ám ezek nagy része nincs szisztematikusan feltérképezve, emiatt ezeket nevezhetjük a táplálkozás sötét anyagának is.

Hatalmasat lehet kaszálni a világot felforgató egészség-bizniszekkel

A különböző ételérzékenységekre specializált termékek és organikus élelmiszerek rohamos tempóban forgatják fel az iparágat, amíg a tömegek kedvencének számító óriások, mint a Coca Cola vagy McDonald's évek óta vergődnek. A gasztroforradalmat meglovagló, termékeiken keresztül az egészséges életmód és fogyás beteljesedését ígérő kis cégek néhány év alatt behálózták az egész világot.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön az új bónusz állampapír! Mutatjuk a kamatot
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.